6/12/16

Για τη Μνήμη του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του Βόλου


Σήμερα 6 Δεκεμβρίου τιμάται ο θαυματουργός Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων Λυκίας, ενώ η πόλη του Βόλου τιμά την Μνήμη του πολιούχου της.  Τη μνήμη του πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός  Ναός.

Κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου επίσης το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει τον προστάτη του. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς Αγίους της χριστιανοσύνης. Στην Πατρίδα μας ο Άη Νικόλας είναι ο προστάτης των ναυτικών, ενώ η επίκλησή του καθίσταται σημαντικότερη τις επικίνδυνες μέρες του χειμώνα όταν η άγρια θάλασσα λυσσομανά. Το εικόνισμα του Αγ. Νικολάου κοσμεί τις γέφυρες των πλοίων κατά τη ναυτική παράδοση.

Ο  Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων Λυκίας, ο θαυματουργός τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου. Γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Αρχαίας, καθαρά Ελληνικής, Λυκίας και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κων­σταντίνου. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, έμεινε όμως ορφανός σε μικρή ηλικία. Διέθεσε όλη του τη περιουσία σε φτωχούς και σε ορφανά παιδιά. Έπειτα φυλακίστηκε, αλλά ελευθερώθηκε αργότερα από τον Μ. Κωνσταντίνο και έμεινε στον Αρχιε­πισκοπικό του θρόνο έως την κοίμησή του, το 330 μ.Χ. Ο τάφος του βρίσκεται στο υπόγειο τμήμα μιας μισοερειπωμένης εκκλησίας του 4ου αιώνα (η πρώτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου) στην περιοχή της Αρχαίας Λυκίας, στην πόλη Μύρα.

Στην Πίστη του Ελληνικού Ορθόδοξου Λαού μας, θεωρείται ο Προστάτης των Ναυτικών μας, των ψα­ράδων, του Εμπορικού και Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοπλο­ΐας.