10/2/15

Ο Γλέζος, η Παπαρήγα και η αλήθεια για τον «σεχταριστή» Ζαχαριάδη

Ο Γλέζος, η Παπαρήγα και η αλήθεια για τον «σεχταριστή» Ζαχαριάδη«Ιερή αγανάκτηση» προκάλεσαν στα σταλινικά απολιθώματα του ΚΚΕ τα λεγόμενα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος «ανατρίχιασε» με τα όσα είπε ο Τσίπρας, θεωρώντας ότι «ταυτοποιήθηκε με την Ιστορία. Και από εσωτερική πλευρά και από εξωτερική. Εμένα μου θύμισε το γράμμα του Ζαχαριάδη το 1940».

Η αναφορά του Γλέζου στον Ζαχαριάδη προκάλεσε την έκρηξη της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία αναλαμβάνοντας να απαντήσει για λογαριασμό του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι «Αισθάνθηκα μεγάλη αγανάκτηση το πρωί, όταν ο Μανώλης Γλέζος βγαίνει και λέει ότι η ομιλία Τσίπρα είναι το γράμμα του Ζαχαριάδη το ’40. Το λιγότερο που μπορώ να πω: “Η μυλωνού βάζει τον άντρα της στην ίδια μοίρα με τους πραματευτάδες”. Δεν έχω τίποτα ούτε με τη μυλωνού, ούτε με τους πραματευτάδες, αλλά αυτό μου ήρθε στον νου μου».


Εάν δούμε, όμως, ψύχραιμα το όλο περιστατικό, αυτό το οποίο θα διαπιστώσουμε είναι ότι και οι δύο πλευρές εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα απέναντι στην ιστορική αλήθεια. Πράγματι, ο Ζαχαριάδης έγραψε μια πρώτη επιστολή στις 31 Οκτωβρίου 1940, με την οποία τασσόταν ανεπιφύλακτα στο πλευρό της κυβέρνησης Μεταξά στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.Επειδή, όμως, η άποψή του ήταν σαφώς διαμετρικά αντίθετη με τη γραμμή που είχε χαράξει η Κομμουνιστική Διεθνής (δηλαδή ο Στάλιν), γι αυτό επακολούθησαν δύο ακόμα επιστολές, στις οποίες ο «πατριώτης» Ζαχαριάδης έκανε στροφή 180ο  (σήμερα το λένε και κωλοτούμπα) χαρακτηρίζοντας το Έπος της Βορείου Ηπείρου ως κατακτητικό πόλεμο!

Πολύ κακό παράδειγμα, λοιπόν, βρήκε ο Γλέζος για να παρομοιάσει τον νυν ηγέτη του. Γιατί, αν ο Τσίπρας ακολουθήσει το παράδειγμα του Ζαχαριάδη, ο οποίος ως υπάκουος σκύλος του Στάλιν άλλαξε ολοκληρωτικά θέση μόλις το απαίτησε το αφεντικό του, και αλλάξει και αυτός τις θέσεις του, τότε θα πάρει στον λαιμό του ένα ολόκληρο Έθνος.

Όσο για την Παπαρήγα, η οποία έβγαλε μια οργή δυσανάλογη με το μπόι της, της θυμίζουμε ότι για 54 ολόκληρα χρόνια το ΚΚΕ θεωρούσε τον Ζαχαριάδη ως «σεχταριστικό, αντικομματικό, φραξιονιστικό, αντιδιεθνιστικό και εχθρικό στοιχείο», σύμφωνα με επίσημες αποφάσεις του. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι και οι δύο πλευρές εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ