16/1/15

Τα παραμύθια Σαμαρά για 770.000 θέσεις εργασίας

Άρθρο του Αρτέμιου Καλούτσα, υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας "Χρυσή Αυγή"

Την δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, ως το 2021 ξεχνώντας ότι η Ελλάδα εκκενώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς από τους νέους της που μεταναστεύουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε την περίοδο 2010-2014 κατά 800.000 άτομα σε περίπου 1.300.000 ανέργους. Εάν υπολογίσουμε ότι η μείωση του ΑΕΠ της χώρας για το διάστημα αυτό ανέρχεται σε περίπου 20%, τότε χονδρικά, για κάθε μία μονάδα μείωσης του ΑΕΠ αναλογούν 40.000 νέοι άνεργοι.

Όμως, η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά μία μονάδα δεν αυξάνει τις θέσεις εργασίας ισόποσα διότι εύκολα χάνονται οι δουλειές αλλά δύσκολα δημιουργούνται. Είναι ζήτημα εάν δημιουργούνται 15 - 20.000 θέσεις εργασίας για κάθε μονάδα ανάπτυξης, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας.

Για να προκύψουν λοιπόν τα επόμενα επτά χρόνια οι θέσεις εργασίας που ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός θα πρέπει η Ελλάδα να μεγεθύνει την οικονομία της κατά 40 - 50% ή να σημειώσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6-7%, ίσους με αυτούς της Κίνας, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης χώρας του κόσμου.

Όμως, οι μνημονιακές προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2015 κάνουν λόγο για ρυθμό αύξησης της οικονομίας 2,9%, όταν κάθε χρόνο οι προβλέψεις τους διαψεύδονται πανηγυρικά προς τα κάτω. Στην καλύτερη περίπτωση και λόγω της υπερφορολόγησης η μεγέθυνση της οικονομίας το πολύ να φθάσει το 1,5%, μία ανάπτυξη δηλαδή εντελώς αναιμική και απολύτως ανεπαρκής για να ανακουφίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση εδώ και τώρα.

Είναι προφανές λοιπόν, πως οι κυβερνητικές υποσχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πως ο πρωθυπουργός πατάει επάνω στον πόνο των άνεργων και υποαπασχολούμενων Ελλήνων για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Δυστυχώς όμως γι΄αυτόν, διανύει τις τελευταίες δέκα ημέρες της πολιτικής του σταδιοδρομίας και το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

Καλούτσας Αρτέμιος
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Μαγνησίας "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"