5/8/14

Π. Ηλιόπουλος: Ερώτηση για τις εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στο παλαιό εθνικό δίκτυο Βόλου-Λάρισας

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «Εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στο παλαιό εθνικό δίκτυο Βόλου-Λάρισας»

Τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις νέοι στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με νταλίκα. Το δυστύχημα συνέβη στο 36ο χλμ. της παλιάς ΕΟ Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Στεφανοβίκειου, κάτοικοι του οποίου ήταν οι τρεις άτυχοι νέοι.
Όπως έγινε γνωστό, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις νέοι, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα. Το αυτοκίνητο είχε κατεύθυνση προς τη Λάρισα  ενώ η νταλίκα με οδηγό έναν 22χρονο από τον Πύργο Ηλείας, είχε κατεύθυνση προς το Βόλο. Το δυστύχημα έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια το χρονίζον πρόβλημα που υπάρχει με την παλιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, η κυκλοφορία επί της οποίας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη από τη διέλευση πολλών οχημάτων που την επιλέγουν προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τα διόδια επί της ΠΑΘΕ.

Από την ημέρα παραχώρησης των εθνικών δρόμων στους ιδιώτες και της λειτουργίας των Διοδίων Μοσχοχωρίου λίγο πριν την Λάρισα επί της  Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες νταλίκες διασχίζουν καθημερινά την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας για να αποφύγουν τα υπέρογκα τέλη διέλευσης. 

Ο δρόμος που κατασκευάστηκε την δεκαετία του '60 δεν μπορεί να αντέξει την κίνηση βαρέων οχημάτων. Την 25/07/2014, κάτοικοι του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου απέκλεισαν την Π.Ε.Ο. για κάποιες ώρες, απαιτώντας να καταργηθούν τα Διόδια Μοσχοχωρίου και να πάψει με αυτόν τον τρόπο η διέλευση των βαρέων οχημάτων από την περιοχή. Επί υπουργίας Σουφλιά στο Υπουργείο Υποδομών υπεγράφησαν συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών σε ιδιώτες. Μεταξύ άλλων προβλεπόταν η μη συντήρηση και βελτίωση της Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας, ακριβώς για να μην μειωθεί η κίνηση επί της Ν.Ε.Ο. και περιοριστούν τα κέρδη των εργολάβων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Γιατί δεν προέβην το αρμόδιο υπουργείο σε οποιαδήποτε ενέργεια και διάθεση κονδυλίου προκειμένου να μην πάυσει η συντήρηση ασφάλεια της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου;
Θα καταργηθούν, άλλως θα μειωθούν τουλάχιστον τα διόδια του νέου δρόμου ή θα ζητήσετε την μετακίνηση των σταθμών διοδίων έτσι ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιούν οι μόνιμοι κάτοικοι των γύρω περιοχών;

Αθήνα, 29/07/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ