28/10/12

Ανοιχτή επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιατίστης κ.κ. Παύλο


 Σεβασμιώτατε, λαμβάνω την πρωτοβουλία να συγγράψω την παρούσα επιστολή προς την Αγιότητά σας αποκλειστικώς για έναν και μόνο λόγο. Δεν προτίθεμαι σε καμία περίπτωση να σχολιάσω τα όσα από άμβωνος καταλογίσατε στον πολιτικό φορέα του οποίου τυγχάνω μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδος. Θα προσπεράσω τα όσα από Άμβωνος απευθύνατε στο ποίμνιο σας και θα σταθώ σε κάτι που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση και έκπληξη ταυτοχρόνως.

Η όλη μου έκπληξις εντοπίζεται στο γεγονός ότι ένα υπέρβλάσφημο έργο, το οποίο έχει καταδικαστεί από αρκετούς Ιεράρχες της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας μας, δι' Υμάς αποτελεί απλώς μία χυδαία παράσταση στα πλαίσια της μετριότητας, "όπως την έχει κρίνει η αντικειμενική κριτική" σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, ενώ χαρακτηρίσατε τους συντελεστάς της παραστάσεως ως ανθρώπους που απλώς θα επεδίωκαν τη σύγκρουση με την εκκλησία για εισπρακτικούς λόγους, καθώς και θλιβερούς. Το  ερώτημα που η ταπεινότης μου θα επιθυμούσε να σας απευθύνει, είναι το αν οι Ιεράρχες θα πρέπει να συντάσσονται με την "αντικειμενική κριτική" (;) ή με τας επιταγάς των Πατέρων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αναμφιβόλως θα καταδίκαζαν απερίφραστα την εν λόγω παράσταση ως βλάσφημο και τους συντελεστές της ως βλασφήμους.

Κλείνοντας, ζητώ δημοσίως τη συγχώρεσή σας, διότι θα τολμήσω να σας υπενθυμίσω τα όσα ο Άγιος Νεκτάριος αναφέρει στο Λόγο Περί Βλασφημίας. Αντιγράφω, καθιστώντας προηγουμένως σαφές το ότι εις ουδεμίαν περίπτωση θεολογώ. "Τους βλασφήμους οφείλει η κοινωνία να τιμωρεί, για το δικό της συμφέρον, για να μην επισύρει την οργή του Θεού εναντίον της". Επίσης, ο Μέγας Βασίλειος λέγει περί των βλασφήμων αυτό: Αυτός που αμαρτάνει παραβαίνει το Νόμο, ο δε βλάσφημος ασεβεί στην Θεότητα. Εάν ο παραβάτης του Νόμου του Θεού κολάζεται, πόσο μάλλον ο βλάσφημος που βρίζει τον Νομοθέτη; και τέλος "Ο βλασφημος ως μέλος της κοινωνίας είναι επικίνδυνος, γιατί πορώθηκε η καρδιά του. Η δε πορωμένη καρδιά έχασε την ευαισθησία της συνειδήσεως, αυτός δε που έχασε την ευαισθησία είναι ικανός να πράξει κάθε κακούργημα". Ευχαριστώ εκ των προτέρων δια τη μη παρεξήγηση των γραφομένων μου και ζητώ συγγνώμη για τη μακρηγορία.

Με τιμή
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Βουλευτής Λάρισας
Λαϊκός Συνδέσμος - Χρυσή Αυγή