24/2/11

Μνήμη Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη – Καστοριά, Κυριακή 27/2/2011, στις 17:00

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή θα τιμήσει και αυτήν την χρονιά τη μνήμη του λησμονημένου από γραικύλους και νεοραγιάδες Μεγάλου αγωνιστή του Ελληνισμού, την Κυριακή 27/2/2011, στις 17:00, στην προτομή του Μητροπολίτη στην Καστοριά, περιοχή Ψαράδικα.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ήταν μια από τις σημαντικότερες και πολύπλευρες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του προηγούμενου αιώνα. Η προσφορά του τόσο στην Εκκλησία όσο και την Πατρίδα είναι ανεκτίμητη. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η προσφορά του αυτή δεν εκτιμήθηκε όπως και όσο θα έπρεπε. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, παρά την τεράστια εθνική και εκκλησιαστική του προσφορά, παραμένει ακόμα σχεδόν άγνωστος.

Από της ενθρόνισής του ως Μητροπολίτης Καστοριάς άρχισε με τους λόγους του να εμψυχώνει και να αναπτερώνει το ηθικό των Ελλήνων και να οργανώνει ένοπλα σώματα κατά των Βουλγάρων. Ο ίδιος ηγήθηκε του αντάρτικου απελευθερωτικού κινήματος των Ελλήνων της περιοχής.

Ο Γερμανός αργότερα ως Μητροπολίτης Αμασείας του Πόντου αντιστάθηκε σθεναρά στις διώξεις των Νεοτούρκων αφιερώνοντας τις δυνάμεις του στην υπεράσπιση των δικαίων Ελλήνων και Αρμενίων. Για τις ενέργειές του αυτές συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1917 όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελικά όμως διασώθηκε και πέθανε πάμφτωχος στις 11 Φεβρουαρίου του 1935 στη Βιέννη.