15/1/11

Η κρίση στην αγορά Βελεστίνου

Σημεία των καιρών. Η γενικότερη κρίση επιδείνωσε την κατάσταση (και στην αγορά Βελεστίνου), μια αγορά, στην οποία η κρίση υπέβοσκε από πολλά χρόνια. Τώρα τα πράγματα έγιναν ακόμη δυσκολότερα, οι εναπομείναντες επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και στο βάθος δεν φαίνεται κάποια βελτίωση. Η αναπαραδιά των αγροτών, που είναι ο κύριος πελάτης της αγοράς, έχει τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, μαζί και με τις άλλες τάξεις κυρίως συνταξιούχων ΙΚΑ, στις οποίες οι περικοπές των Δώρων και σε περιπτώσεις των μισθών, φτώχυναν και έδωσαν εκρηκτικές διαστάσεις σε ένα θέμα που ταλανίζει τώρα όλους τους Έλληνες. Και αυτή είναι η περιστολή η αναγκαστική των δαπανών λόγω κουτσουρέματος μισθών και συντάξεων, με τις παράλληλες αυξήσεις κυρίως στα είδη διατροφής.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά Βελεστίνου υπάρχουν ξενοίκιαστα εννέα (9) περίπου καταστήματα, που αποτελούν το 20% περίπου του συνόλου και αυτό είναι γεγονός, που σημαδεύει την άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί γενικότερα, από την οποία οι επαγγελματίες δεν προσδοκούν κάτι το καλύτερο, αφού και οι ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες παραπονούνται συχνά για αναδουλειά και για περιορισμό ασφυκτικό των εξόδων τους.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως αυτή η κρίση δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά γενικότερο και όταν καταστήματα βάζουν λουκέτο, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα, διότι οι επαγγελματίες, εκτός του ότι χάνουν ένα μέρος του κεφαλαίου τους, οδηγούνται και στην ανεργία, με όλες τις επιπτώσεις στην προσωπική οικονομία, το νοικοκυριό, την πόλη.

Πάντως και για την ιστορία, αναφέρουμε πως κάποτε προπολεμικά, στην αγορά Βελεστίνου λειτουργούσαν 14 μπακάλικα, σήμερα κανένα και 5 κουρεία, σήμερα κανένα και υπήρχαν τότε, ταβέρνες και εστιατόρια, με καθημερινό και το μεσημεριανό φαγητό, σήμερα κανένας, μόνο το βράδυ λειτουργούν ταβέρνες και ψητοπωλεία αξιόλογα που προσελκύουν πελάτες και εκτός Βελεστίνου.

Άλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν οι προτιμήσεις, γέμισε τώρα ο τόπος από καφετέριες και πολλά καταστήματα (6), χρησιμοποιούνται από τράπεζες και από το Δήμο (ΚΕΠ, ΔΕΥΑΜΒ, ΚΑΠΗ). Αυτά όμως δεν μπορούν να διορθώσουν την όλη εικόνα, που είναι εικόνα κρίσης, με αναδουλειές, κλειστά μαγαζιά, νεκρά και κατάθλιψη. Η κρίση της αγοράς έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, διότι πληθαίνει η ανεργία, περιορίζεται η απασχόληση, γινόμαστε σε κάθε περίπτωση φτωχότεροι.

Και αν αυτή η κρίση συνυπολογιστεί και στην κρίση του αγροτικού τομέα, απόρροια του μεγάλου κόστους παραγωγής και της οικονομικής εξουθένωσης από τη χαμηλή παραγωγή βάμβακος και τις χαμηλές τιμές σιταριού στο χρόνο παραγωγής, τότε έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα της υποβάθμισης στο εισόδημα, στη γενική οικονομική υποβάθμιση.

Η κρίση στην αγορά Βελεστίνου

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος