12/12/10

Nεκρά ψάρια στην λίμνη Κάρλα!


Εκατομμύρια ψάρια είχαν εκβραστεί στις όχθες του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλα και άλλα πάλευαν να «σωθούν». Το θλιβερά θέαμα αντίκρισαν νωρίς το πρωί περιπατητές και αγρότες που βρέθηκαν κοντά στα αντλιοστάσια του ταμιευτήρα και έσπευσαν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει. Το σκηνικό δεν περιγράφεται με λόγια, όπως επίσης και οι εικόνες. Τα νεκρά ψάρια εκτείνονταν σε μήκος μεγαλύτερο των 5 χλμ, ενώ άλλα σε ημιθανή κατάσταση κείτονταν μέσα στο νερό της λίμνης, σε στάθμη όμως που δεν βοηθάει ώστε να διατηρηθούν.

Μέχρι στιγμής τα αίτια της οικολογικής αυτής καταστροφής δεν έχουν εξακριβωθεί, καθώς όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, που σημειωτέον δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην λίμνη Κάρλα τους τελευταίους μήνες, με τις απόψεις ως προς τις πραγματικές αιτίες να διίστανται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που νεκρά ψάρια εκβράζονται στη λίμνη Κάρλα. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μιλάμε για…..εκατομμύρια νεκρά ψάρια!!!!!!!!, γεγονός που καταδεικνύει ότι πιθανότατα πρόκειται για το σοβαρότερο μέχρι στιγμής συμβάν.

Νεκρά ή ημιθανή ψάρια στην έξοδο της σήραγγας της Κάρλας είχε εντοπίσει κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος κατά τη διενέργεια επαναληπτικού ελέγχου στην περιοχή πριν από δυόμιση μήνες, το Σεπτέμβριο. Ανάλογο περιστατικό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το Μάρτιο του 2010, όταν πάλι είχαν εντοπιστεί νεκρά ψάρια από μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κοντά στο αντλιοστάσιο. Είχαν προηγηθεί τότε αναλύσεις δειγμάτων νερού από τη λίμνη και είχε ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα αμμωνίας, κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους για τη διαβίωση των ψαριών.

Εχούν γίνει αρκετές καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής, ότι τα νερά μολύνονται από εργοστάσια της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου, μέσω λιμναζόντων λυμάτων στην περιοχή, πριν τη συμβολή της με το χείμαρρο Σεσκουλιώτη. Οι καταγγελίες αυτές όμως δεν διερευνήθηκαν ποτέ όπως έπρεπε, αλλά επιφανειακά με ψευτοπορίσματα που απαλλάσανε τα εργοστάσια.

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος