8/12/10

H Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στο Βόλο


Στο Βόλο έχουμε την Τιμή να εδρεύει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Πρόεδρος είναι ο αξιότιμος μαθηματικός Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης που είναι και ο εκδότης του περιοδικού της Εταιρείας «ΟΥΡΑΝΟΣ»
Κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με 3 φάσεις. Η πρώτη φάση είναι ο Εύδοξος που γίνεται μέσω του διαδικτύου από 1-21 Δεκέμβρη. Έπειτα ακολουθεί ο Αρίσταρχος που οι πρώτοι 40 περίπου καλούνται να συμμετάσχουν στη 3η φάση που είναι ο «Ίππαρχος». Ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια του διαγωνισμού συμμετέχουν σε πρόγραμμα διαστημικής εκπαίδευσης για 10 μέρες στις εγκαταστάσεις της NASA στην Αlabama.
Eίναι αξιόλογη αυτή η προσπάθεια διότι ενισχύει την αγάπη για την ξεχασμένη αλλά πολύτιμη επιστήμη της Αστρονομίας, καθώς η Αστρονομία θεωρούταν ένα από τα τέσσερα βασικότερα μαθήματα κατά τους Αρχαιοέλληνες. Ακόμη οι πρόγονοι μας έθεσαν τις βάσεις της Αστρονομίας και ανέπτυξαν θεωρίες που μετά από εκατοντάδες χρόνια οι μεγάλοι Ευρωπαίοι της Αναγέννησης αντέγραφαν. Η μαγεία του Διαστήματος είναι απαρράμιλη και αξίζει στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την αστρονομία και τη διαστημική.
Η Εταιρεία βρίσκεται Γ. Καρτάλη 72- Ροζού στο Βόλο. Ακόμη εκδίδει το τριμηναίο περιοδικό «Ουρανός», τo οποίο μόλις κυκλοφόρησε.