9/7/10

Ας κλείσουν για πάντα!


Οι 6 μεγαλύτεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς και ένας θυγατρικός σκέφτονται να μην λειτουργήσουν τον μήνα Αύγουστο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον νέο φόρο που επιβάλλεται στις διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τις προκλητικές διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3427/2005 είχαμε σταδιακή μείωση έως την πλήρη κατάργηση την 1η Νοεμβρίου 2007 κάθε ειδικού φόρου που αφορούσε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και οι τηλεοπτικοί σταθμοί απέδιδαν μόνο φόρο εισοδήματος. Έτσι λοιπόν τώρα επανέρχεται φόρος της τάξεως του 20%, κάτι που κάνει τα κανάλια να διαμαρτύρονται, καθώς όπως λένε υπάρχει πτώση στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και με αυτό το μέτρο θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Μιλούν μάλιστα και για απολύσεις εργαζομένων τους.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη περίοδο σταθμοί όπως το Mega ξεπέρασαν τα 130.000.000 ευρώ τζίρο, αλλά και μικρότεροι όπως το ΣΚΑΪ δεν είχαν λιγότερο από 40.000.000 ευρώ. Επίσης, δεν είναι θέμα της κρίσης η πτώση ζήτησης τηλεοπτικής προβολής αλλά φαινόμενο των καιρών γενικά – όπως και στις εφημερίδες εξάλλου μηχανισμοί όπως το διαδίκτυο έχουν λειτουργήσει ως αντικαταστάτες και γι’ αυτό οι τελευταίες ανατρέχουν στην παροχή δώρων τύπου cd και κινηματογραφικών ταινιών, για να επιβιώσουν. Εξάλλου, μια οικονομική κρίση θα έβαζε πιο εύκολα τους ανθρώπους σπίτι τους αντί να βγαίνουν για διασκέδαση, οπότε δεν θα έπρεπε να γκρινιάζουν οι καναλάρχες. Επίσης, μάλλον θεωρούν όλους εμάς ηλίθιους που θα πρέπει να περάσουμε από μύρια κύματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως, μειώνοντας το εισόδημα επιβίωσής μας, ενώ εκείνοι δεν θέλουν να πειράξουν ευρώ από τα κέρδη που τους κάνουν ακόμα πιο πλούσιους.

Εν τέλει, ίσως αυτό να είναι ένα τέχνασμα, όπως λέει η λαϊκή παροιμία «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από την μία, σίγουρα θα υπάρξει επικείμενος «εκβιασμός» στην κυβέρνηση και σε όσους τους αμφισβητούν, κόντρα δηλαδή κρατικής εξουσίας με την «4η εξουσία» των καναλιών. Από την άλλη, μια επικείμενη απεργία τον «νεκρό» τηλεοπτικά Αύγουστο ίσως συνδέεται με κάθε μέθοδο με άδειες άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, οπότε και θα προσφέρει την σπουδαία ευκαιρία μείωσης των ανάλογων δαπανών για τους μεγάλους της οθόνης. Το πακέτο συμπληρώνεται με τα σκάνδαλα που «αποκαλύφθηκαν» περί διαφθοράς στην κατά τ’ άλλα ζημιογόνα ΕΡΤ που όλοι οι Έλληνες πληρώνουν. Τυχαίος ο συγχρονισμός;

Η δική μας άποψη: καλύτερα. Η τηλεόραση είναι ένα πολύχρονο μέσω προπαγάνδας των εξουσιαστών και θα μας ευχαριστούσε εάν έπαυε να υπάρχει. Οι άνθρωποι χρειάζονται ελευθερία σκέψης κι όχι χειραγώγηση. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης λοιπόν, τουλάχιστον αυτό είναι μια ευχάριστη είδηση.

Ε.Ν.ΕΡΓΑ. Καρδίτσας - Ένωση Νέων Εργαζομένων

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος