28/7/10

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Επί 2 χρόνια οι τραπεζίτες και το οικονομικό επιτελείο της εκάστοτε κυβέρνησης μας διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες απέναντι στην κρίση λόγω της συντηρητικής και προσεκτικής επενδυτικής τους πολιτικής που δεν τις εξέθεσε σε «τοξικά» προϊόντα. Το πακέτο ενίσχυσης των 28 δις. συνέβαλε ακόμη περισσότερο στην διασφάλιση του μέλλοντός τους ενώ από το δάνειο των 110 δις. ευρώ που χορηγούν η ΕΕ και το ΔΝΤ ένα σεβαστό μέρος θα κατευθυνθεί και πάλι προς τις τράπεζες.

Εδώ και μερικούς μήνες, όμως, διακινούνται πολλές φήμες για επικείμενα «deals» περί συγχώνευσης και εξαγοράς τραπεζών ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον τους. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά μεγάλου μέρους του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό αφού το τίμημα που προσφέρει ο κ. Σάλλας είναι εξευτελιστικό και εν πολλοίς προέρχεται από χρήματα των ενισχύσεων. Οι θριαμβολογίες των γιάπηδων και των διεθνών χρηματιστηρίων για νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία μας αφήνουν παντελώς αδιάφορους καθώς αφορά μόνον τα κέρδη της πλουτοκρατίας και δεν ελαφρύνουν την θέση των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κ. Σάλλας εκμεταλλεύεται την ανάγκη της κυβέρνησης να απαλλαγεί από την Αγροτική Τράπεζα, που αποτελεί τον μεγάλο ασθενή του τραπεζικού συστήματος, αφού απαιτούνται έως το τέλος του έτους 1,2 δις. ευρώ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που θα πρέπει να καλυφθεί ως επί το πλείστον από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα, σε εποχή ασφυκτικών πιέσεων. Δεν θα αναλύσουμε τους λόγους της απαξίωσης της Αγροτικής, είναι και αυτό ένα από τα λαμπρά κατορθώματα του πολιτικού συστήματος. Αυτό που κάθε Έλληνας πρέπει να κατανοήσει είναι ότι, με την εξαγορά του κερδοφόρου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τα μεγάλα αποθεματικά του, το κράτος εξορίζεται από τον τραπεζικό τομέα που παραδίδεται ολοκληρωτικά στο κερδοσκοπικό καπιταλιστικό κεφάλαιο.

Αποτελεί πρώτιστη ανάγκη των καιρών η συγκρότηση ενός αμιγούς κρατικού τραπεζικού φορέα που θα χρηματοδοτήσει στοχευμένα αναπτυξιακά μέτρα σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Η εμπειρεία από τις ιδιωτικές τράπεζες είναι καταστροφική αφού μετατόπισαν την προσφορά χρήματος από τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου κυρίως κατευθύνονταν αρχικά οι τραπεζικές χορηγήσεις, στην λιανική τραπεζική. Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει η αγορά από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με υψηλότατο επιτόκιο που χορηγούνταν ασύδοτα και χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια. Η συνεπαγόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την ενσκήψασα οικονομική κρίση απειλεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή με τις τράπεζες να εγκληματούν εκ νέου. Επικαλούμενες τα ακριβά επιτόκια δανεισμού στην διεθνή τραπεζική και την έλλειψη ρευστότητας εκτόξευσαν αυθαίρετα ακόμη περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού και έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ολοκληρώνοντας την καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται μόνον για τα κέρδη τους και δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τα εκατομμύρια Ελλήνων που αγωνιούν για το αύριο.

Επισημαίνουμε ότι παρ’ ότι το Δημόσιο έχει το πλειοψηφικό πακέτο του ΤΤ είναι υποχρεωμένο και αυτό να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λόγω της εξαγοράς ενός μέρους του χαρτοφυλακίου του από ιδιώτες επενδυτές. Η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» επιδιώκει τον πλήρη κρατικό έλεγχο ενός μέρους του τραπεζικού συστήματος για να ασκηθεί κοινωνική και όχι κερδοσκοπική πολιτική και να διοχετευθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά πριν τιναχθεί στον αέρα η πραγματική οικονομία.

ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΩΡΑ

Κείμενο: Ευρύλοχος - Ε.Ν.ΕΡΓΑ Πυρήνας Μαγνησίας