31/7/10

Ίων Δραγούμης «14 Σεπτεμβρίου 1878 - 31 Ιουλίου 1920»


Λευκή ας βαλθή όπου έπεσες κολώνα

(Πως έπεσες, γραφή να μη το λέη…)

λευκή με της Πατρίδας την εικόνα

μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίη,

βουβή μαρμαρωμένη να σε κλαίη.”

Νεκρική Ωδή στον Ίωνα Δραγούμη
Κωστής Παλαμάς


Στις 31 Ιουλίου του 1920 δολοφονήθηκε στο κέντρο των Αθηνών ένας ξεχωριστός Έλληνας, ίσως ο πιο σημαντικός οραματιστής και μαχητής της Ελληνικής Ιδέας στον αιώνα μας. Στις 31 Ιουλίου του 1920 δολοφονήθηκε ο θρυλικός Ίδας του Μακεδονικού Αγώνος, ο Ίων Δραγούμης. Ποιος ήταν όμως ο Ίων Δραγούμης, που έπεσε δολοφονημένος από τις σφαίρες των δημοκρατικών ταγμάτων; Σε απάντηση όλων αυτών που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν το ιδεολογικό και πολιτικό πιστεύω του μεγάλου αυτού Έλληνα, μας μιλάει ο ίδιος μέσα από τα κείμενά του. Όπως:

«…Όσο τα έθνη μεταμορφώνονται σ’ απλές κοινωνίες ανθρώπων, τόσο φτωχότερα καταντούν, τόσο δηλαδή λιγώτερες απαίτησες ανθρώπων και ορμών μπορούν να ευχαριστήσουν. Και κείνα τα έθνη φτωχαίνουν και καταντούν κοινωνίες όπου οι άνθρωποι όλα ισοπεδώνονται μικραίνοντας και γενάμενοι φιλήσυχοι, χωρίς ορμές πολλές και έντονες, χωρίς πλούτη από νιάτα, δίχως τρέλα και λαχτάρες και καρδιοχτύπια, δίχως τυχοδιωκτική όρεξη, χωρίς λάμψη, χωρίς πολεμική μανία.»

“Οι δημοκρατίες είναι ελληνικό πολίτευμα, ολιγαρχικές όμως δημοκρατίες”. “Οι Έλληνες είμεθα ολιγαρχικοί και όχι δημοκρατικοί και όχι συχνά χανόμαστε από τα λόγια και δεν το καταλαβαίνομε πως δεν είμαστε δημοκρατικοί”.

Αντιμάχεται το Σύνταγμα – που το θεωρεί αρρώστια – και δεν “συγχωρεί στον πατέρα του, που έχει ζωή μέσα του το ότι προσκολλήθηκε στους συνταγματικούς τύπους”. Τον κουράζει “η εκλογική, επαρχιακή και κοινοβουλευτική ζωή”.

90 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου πατέρα του Ελληνικού Εθνικισμού. Είθε το πνεύμα του να μας οδηγήσει στη δημιουργία της δικιάς μας Ελλάδας. Της Ελλάδας που θα συνταιριάξει τον Εθνικισμό με τον Σοσιαλισμό.

Ζήτω το Έθνος – Κάτω το Κράτος

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος