28/12/08

Ναρκωτικά - Μια "πληγή" για τη κοινωνία του Βόλου

Tριπλάσιες ήταν οι ποσότητες των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν το 2008 στη Μαγνησία σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των θανάτων χρηστών ουσιών. Αυξημένος εμφανίζεται και ο αριθμός των συλληφθέντων για ναρκωτικά.
Έντονη είναι η ανησυχία των γονιών επισημαίνοντας πως η συνεχής αύξηση της χρήσης ουσιών από ανηλίκους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα έντονο και στη Μαγνησία, καθώς «τα ναρκωτικά βρίσκονται παντού και είναι φθηνά». Ένα ακόμη στοιχείο είναι ο σημαντικός αριθμός των προφυλακίσεων για ναρκωτικά και ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δύο στους τρεις συλληφθέντες για κατοχή και διακίνηση ουσιών κρίνονται προφυλακιστέοι. Αρκετοί από αυτούς αποφυλακίζονται λίγους μήνες μετά και πριν ακόμη προσδιορισθεί η δικάσιμός τους. Πολλοί από τους συλληφθέντες είναι υπότροποι και σε κάποιους εκκρεμούν περιοριστικοί όροι για άλλες υποθέσεις.

Στατιστικά,το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, απασχόλησαν 195 υποθέσεις (έναντι 170 το 2007) για τις οποίες κατηγορήθηκαν 255 άτομα (έναντι 229 το 2007). Η γενική αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που καταγράφεται είναι 14,5% και των κατηγορηθέντων ατόμων 11,35%. Όσον αφορά στις ποσότητες, κατασχέθηκαν 4,5 κιλά περίπου ηρωίνης (έναντι ενός κιλού και διακοσίων γραμμαρίων το 2007), 31,416 κιλά χασίς (έναντι 4,5 κιλών το 2007), 105 γραμμάρια κοκαΐνης (έναντι 11 γραμμαρίων το 2007), 2655 δισκία (έναντι 1179 το 2007) και 10 δενδρύλλια (έναντι 727 το 2007). Επίσης καταγγέλθηκαν διαρρήξεις σε 3 φαρμακεία, (έναντι 2 το 2007). Από ναρκωτικά έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ το 2007 είχαν πεθάνει πέντε χρήστες. Την τελευταία επταετία στην Μαγνησία καταγράφονται 16 θάνατοι από ναρκωτικά, ατόμων που ήταν αρκετά χρόνια στη χρήση.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές υποθέσεις ήταν η περίπτωση καταδίωξης τριών αλβανών, στην περιοχή του Αλμυρού προ τριμήνου, οι οποίοι μετέφεραν με ΙΧ αυτοκίνητο 25 κιλά χασίς. Στη διάρκεια της καταδίωξης αντηλλάγησαν πυροβολισμοί μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ένας από τους τρεις αλβανούς. Οι υπόλοιποι δύο τελικά δεν συνελήφθησαν και αναζητούνται. Αυτό που επίσης καταγράφεται ως στοιχείο είναι η αύξηση στη διακίνηση δισκίων. Αυτό αποδίδεται στην παράνομη συνταγογραφία όπου καταφεύγουν οι χρήστες ναρκωτικών. Με αυτόν τον τρόπο αγοράζουν ναρκωτικά χάπια, σε μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια τα διακινούν έναντι δύο ως και πέντε ευρώ το δισκίο.

Τα ναρκωτικά φθηνά, και εύκολα προσβάσιμα
Το πρόβλημα των ναρκωτικών εντοπίζεται στη συνεχή αύξηση χρήσης ουσιών από ανήλικους και εφήβους. Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των χρηστών παρατηρείται την τελευταία 10ετία, ωστόσο κάθε χρόνος που περνάει, φαίνεται πως το πρόβλημα παίρνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Η Μαγνησία ακολουθεί τους πανελλαδικούς ρυθμούς. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των χρηστών (υπολογίζεται να φτάνουν στα 4000 άτομα).
Τόσο τα στοιχεία της Δίωξης Ναρκωτικών,των θεραπευτικών προγραμμάτων, αλλά και των ερευνών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος ηλικίας χρηστών είναι στα 15,5 έτη, τα ναρκωτικά είναι φθηνά και εύκολα προσβάσιμα, ακόμη και στους σχολικούς χώρους και ότι όλο και περισσότεροι νέοι δηλώνουν πως έχουν έστω και μία φορά δοκιμάσει ουσίες.

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος