4/12/08

Τιμή στον ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκο Μάτση


Ο κ. Μάτσης παραβρέθηκε χθες στο Βόλο σε εκδήλωση τιμής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του Κύπριου αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία Κυριάκου Μάτση. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία από την Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας.

Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στον αγώνα του αδελφού του Κυριάκου Μάτση για την απελευθέρωση της Κύπρου, τη σύλληψή του από τους Βρετανούς, τα βασανιστήρια που υπέστη χωρίς τελικά να λυγίσει, καθώς και τον ηρωικό του θάνατο στο κρησφύγετο που είχε καταφύγει. Ο ίδιος τόνισε πως ο Κυριάκος Μάτσης ήταν ένας καλλιεργημένος και φιλοσοφημένος άνδρας που διαπνεόταν από τις αρχές της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα από μαθητής το 1944 έγραφε τον κατάλογο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτού ακόμη εγκριθούν από τον ΟΗΕ το 1948.

Στη συνέχεια ο κ. Μάτσης αναφορικά με την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ τόνισε: «Εκ των πραγμάτων αποκαλύπτεται πως αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, γιατί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, αλλά πραγματοποιεί και υλοποιεί όλα αυτά που του υποβάλλει η Άγκυρα. Μάλιστα, επειδή η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για επίλυση του Κυπριακού οποιασδήποτε μορφής που να συμπληρώνει το κενό που υπάρχει σήμερα, και αφήνει τα πράγματα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσω ότι είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμφωνία με αυτά τα δεδομένα. Η δική μου θέση που υποστήριξα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004 για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είναι ότι η λύση του Κυπριακού θα έπρεπε να εδράζεται σε αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε και λειτουργεί η Ε.Ε. Διαφορετικά, αν υιοθετηθούν άλλες λύσεις για το Κυπριακό, δεν θα έχουν αποτελεσματική εφαρμογή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τοποθετηθεί υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού. Να λάβουμε δε υπόψη πως σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν συληθεί και καταστραφεί 500 ιεροί ναοί, έχουν τουρκοποιηθεί όλα τα τοπωνύμια, ενώ έχουν μεταφερθεί πέραν των 400.000 Τούρκοι από την Ανατολία κυρίως. Επίσης στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου βρίσκονται 35.000 Τούρκοι ως έποικοι. Οι ελληνικές περιουσίες έχουν αρπαγεί τυχοδιωκτικά. Με αυτά τα δεδομένα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα».
Ερωτηθείς, αν η οικονομική κρίση επηρεάζει την Κύπρο, ο κ. Μάτσης τόνισε πως «η Κύπρος ίσως να είναι η εξαίρεση των ευρωπαϊκών χωρών που η οικονομική κρίση δεν έγινε αισθητή στο βαθμό που πραγματοποιείται στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της πολυπραγμοσύνης των Κυπρίων. Βέβαια ο τρόπος που ενεργούσαν οι κυπριακές τράπεζες, δεν τις άφησαν εκτεθειμένες πιστωτικά. Επιπτώσεις βέβαια θα έχουμε, έστω και περιορισμένες, στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα. Αλλά η Κύπρος δεν θα επηρεαστεί στο μέγεθος και την έκταση των άλλων κρατών.
Σχετικά με την αξιοποίηση του πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντίδραση που υπάρχει από πλευράς Τουρκίας ο κ. Μάτσης υπογράμμισε: «Πετρέλαια υπάρχουν στη νότια πλευρά της Κύπρου, έξω από τη Λεμεσό. Είναι εμφανής αυτή η πραγματικότητα και από τις έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκαν τεμάχια της θάλασσας που είναι πολύ πλούσια σε πετρέλαια. Μιλάμε για την οικονομική ζώνη των κυπριακών θαλασσών που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν βρίσκονται καν στο κατεχόμενο τμήμα της. Η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων δεν μπορεί να τερματιστεί από τις τουρκικές επεμβάσεις. Στο κάτω-κάτω είμαστε χώρα της Ε.Ε., είναι τα δικά μας χωρικά ύδατα και η δική μας θαλάσσια οικονομική έκταση».

Ο ευρωβουλευτής εκτίμησε πως εφόσον η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων δοθεί σε γαλλικές ή αμερικανικές εταιρείες, δεν νομίζει ότι η Τουρκία θα μπορεί να αντιδράσει με το βαθμό που παρουσιάζεται. «Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν οι Γάλλοι, αν θα μπορούσαν να αντέξουν την τουρκική πίεση, μας είπαν ότι θα έχουν και δύο υποβρύχια εκεί» κατέληξε.
Αναρτήθηκε από Σπάρτακος